El monestir de Sant Daniel es troba a la vall que porta el mateix nom, a l’est de la ciutat de Girona. Sant Daniel va ser, fins al 1963, un municipi independent, el terme comprenia la Vall de Sant Daniel, bona part de la muntanya de Montjuïc, el Pont Major i pujava fins a la cresta de la serra de Sant Miquel.
Una mica d’història
L’any 888, els seguidors de Sant Daniel van enterrar el seu cos en una cova a la vall Tenebrosa; ben aviat començà la veneració de les seves despulles i s’edificà una petita església que es convertí en la parròquia dels habitants de la vall. Encara es conserven les seves despulles en un sarcòfag realitzat per Aloi de Montbrai.
L’església pertanyia als bisbes de Girona que l’any 1015 la van vendre a la comtessa Ermessenda de Carcassona per bastir-hi un convent femení. A la biblioteca del monestir es conserva el document de donació datat el 15 de març del 1018.
Durant els segles XI, XII i XIII, el monestir va acumular un patrimoni força important gràcies a les donacions de les monges que hi professaven i les seves famílies.
Fins avui en dia, al monestir hi trobem una comunitat de monges benedictines, que només l’han abandonat en períodes de guerra, per refugiar-se en altres monestirs o cases de familiars i amics. Durant aquests conflictes l’edifici ha tingut diferents usos, des d’hospital, escola i fins i tot caserna, i ha estat parcialment destruït per dos incendis.
Arquitectura
El conjunt actual és el resultat de les diferents transformacions i reformes que s’han fet al llarg dels segles. L’església és la part més antiga, romànica, dels segles XI i XII, amb planta de creu grega, un cimbori octogonal de tres pisos i arcuacions llombardes. El claustre és rectangular, de dos pisos. El pis inferior és romànic, de finals del segle XII i el pis superior és d’estil gòtic, construït a mitjans del segle XV.
Font: Espai web del Monestir de Sant Daniel
Get the flash player here: http://www.adobe.com/flashplayer
En l'exposició de Sant Daniel a Girona del 5 al 15 de maig de 2011, hi van participar els següents membres:
En l'exposició de Sant Daniel a Girona del 5 al 15 de maig de 2011, hi van participar els següents membres:
Ainhoa Pancorbo i Picó
Albert Homs Paré
Arnau Pérez i Font
Beatriz Sirvent Valera
Carles Viñas i Gràcia
Carlos Iborra Santiago
Cristina Agud i Ruiz
Daniel Garrido i Ramos
Eloi Camps Costa
Esther Bahi i Pujol
Fernando Méndez Muñoz
Jaume Pujol Viñolas
Joan J. Ruiz Luque
Joan Nierga Plana
Joan Padilla i Roig
Joan Trias Valentí
Joan Valls i Benitez
Jordi Chueca i Abancó
Jordi Coderch Mitjà
Jordi Serradell Tarradas
Josep Companyó i Castellví
Josep Maria Torra Pla
Marc Serarols i Ballús
Marta Besora Monter
Merio Massanas Palou
Mercè Playà i Massaguer
Meritxell Pujol Puigmal
Miquel Planas i Font
Montse Paradís i Casadevall
Neus Serra Padial
Pedro J. Locubiche López
Queralt Boix i Sales
Queralt Vegas Medina
Salvador Parés Sidera